HEALTH

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα και προστασία του ήπατος & η διατροφή τι ρόλο παίζει;

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα και προστασία του ήπατος.

Mπορεί να φαντάζει υπερβολικό, όμως το συκώτι αποτελεί ένα «πολυόργανο» με πολλές, διαφορετικές και εξίσου σημαντικές λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, επεξεργάζεται, αποθηκεύει, φιλτράρει, μετατρέπει, καθαρίζει, αποτοξινώνει, παράγει! Είναι γεγονός ότι το έργο που προσφέρει είναι πραγματικά μεγαλειώδες και ο
αριθμός των λειτουργιών του ξεπερνάει τις 400! 

Όλοι μέσα μας έχουμε ένα… εργοστάσιο!
Το αποκαλούν το εργοστάσιο, και όχι άδικα. Με όλες τις λειτουργίες που εκτελεί δίκαια κερδίζει τον τίτλο αυτό. Και βέβαια, υπεύθυνες και υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία
του εργοστασίου μας είμαστε εμείς. Οφείλουμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε τις ζωτικής σημασίας λειτουργίες του πολύτιμου αυτού οργάνου, τις οποίο εκτελεί έχοντας τους
ακόλουθους ρόλους:
Αποτοξινωτής: Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από χημικές oυσίες όπως φάρμακα, αλκοόλ, τοξίνες από τα τρόφιμα και το νερό, περιβαλλοντικούς ρύπους.
Παραγωγός: Το συκώτι παράγει πεπτικά ένζυμα και υγρά, όπως τα χολικά οξέα στη χολή που βοηθούν στην πέψη των λιπών και τη εξάλειψη των τοξινών από τον οργανισμό.
Μετατροπέας: Για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα και τους ιστούς στο σώμα μας, το συκώτι αναλαμβάνει να μετατρέψει την τροφή που τρώμε σε ενέργεια υπό τη μορφή της γλυκόζης.
Ρυθμιστής: Το συκώτι ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό το επιτυγχάνει συνθέτοντας γλυκόζη, όταν το απαιτούν οι ανάγκες του οργανισμού μας.
Αποθηκάριος: Συγκεντρώνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, βιταμίνες, λίπος, σάκχαρα, και μέταλλα και προμηθεύει με αυτά το σώμα μας όταν τα χρειάζεται
Συνθέτης: Χοληστερόλης, η οποία χρησιμοποιείται ι για την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και χολής.

Συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι
Το συκώτι αποτελεί το μεγαλύτερο σε όγκο και βάρος όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Λειτουργεί ακατάπαυστα με αποτέλεσμα να κουράζεται όταν εμείς το επιβαρύνουμε με επιβλαβείς ουσίες και υιοθετώντας κακές συνήθειες.
Πίνουμε χωρίς μέτρο: Μπορούμε να χαρούμε τις όμορφες στιγμές και περιστάσεις της ζωής μας πίνοντας σε φυσιολογικά πλαίσια. Η υπερκατανάλωση προκαλεί αλλοιώσεις στη δομή του ήπατος η οποία οδηγεί σε κίρρωση.  Αντίστροφα, δεδομένου ότι το νερό αποτελεί το 73% του ήπατος, το να πίνουμε νερό συμβάλει στη σωστή ενυδάτωσή του ευνοώντας την καλή λειτουργία του.
Μας αρέσουν τα λιπαρά: Δεν αρέσουν, όμως, στο συκώτι μας. Η υπερβολική κατανάλωσή τους οδηγεί στη λιπώδης διήθηση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος μέσα στα ηπατικά κύτταρα. Αντίθετα, ιδανική επιλογή αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Κοιμόμαστε αργά: Το σώμα μας έχει τη θαυμαστή ιδιότητα να αυτοδιορθώνεται/συντηρείται. Κάθε όργανο έχει τη δική του ώρα στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Για το συκώτι είναι οι ώρες από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 το πρωί. Και αυτό γίνεται σωστά μόνο όταν κοιμόμαστε βαθιά.
Δεν τρώμε πρωινό: Το πρωί που ξυπνάμε τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, εμποδίζοντας το συκώτι να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του.
Τα φάρμακα δεν είναι πάντα… φάρμακο: Πολλές φορές παίρνουμε φάρμακα με δική μας πρωτοβουλία. Επίσης, συμβαίνει να λαμβάνουμε φάρμακα σε μεγάλες δοσολογίες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, μπορεί να προκληθούν βλάβες στο συκώτι.
Ευαίσθητο συκώτι και παθήσεις: Διάφορες μορφές ασθενειών που πλήττουν το ήπαρ, καθιστούν το έργο της λειτουργίας του πιο δύσκολο και το
πολύτιμο αυτό όργανο πιο ευάλωτο.

Όταν κάτι δεν πάει καλά…
Η αλήθεια είναι ότι το συκώτι όταν έχει πρόβλημα δύσκολα εκδηλώνεται. Οι εξετάσεις αίματος είναι ο πιο ασφαλής και τεκμηριωμένος τρόπος να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μας προειδοποιούν, όπως:
Ζαλάδα ή τάση για εμετό
Απώλεια όρεξης και βάρους
Ενόχληση στο στομάχι – Πεπτικά προβλήματα
Έντονος χρωματισμός ούρων ή/και αλλαγή χρώματος κοπράνων
 
Και το συκώτι θέλει τη δική του φροντίδα
Η διατροφή πάντα παίζει πρωταρχικό ρόλο για τη συντήρηση ή βελτίωση του οργανισμού μας. Και βέβαια υπάρχουν επιλογές που μπορούν να προστατεύσουν και να συμβάλλουν πιο ειδικά στην καλή λειτουργία και του ήπατος. Διατροφή χωρίς κακά λιπαρά και ενίσχυση του διαιτολογίου με καλά λιπαρά θα βοηθούσε. Όπως επίσης και διατροφή χωρίς σάκχαρα και αλκοόλ.

Το livergut™ με GutGard® είναι ένα επιστημονικά σχεδιασμένο, κλινικά ελεγμένο μίγμα φυτικών εκχυλισμάτων και βιταμινών με πατενταρισμένη και αποκλειστική χρήση από τη Nutramins. To livergut™ έχει αποδεδειγμένη ωφέλιμη δράση για τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος και της πέψης.

Τα συστατικά του livergut™ έχουν συνδυαστεί προσεχτικά για την ενίσχυση του γαστρεντερικού/ πεπτικού συστήματος και του ήπατος. Για τη γαστρεντερική υγεία, η κύρια υποστήριξη προέρχεται από το Gutgard, το επώνυμο συστατικό που χρησιμοποιείται στο livergut™, το οποίο είναι ένα εκχύλισμα γλυκόριζας, που παράγεται με ένα μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον 10% συνολικά φλαβονοειδή. Δυο επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το Gutgard βελτιώνει την υγεία του εντέρου επηρεάζοντας τη γαστρική κένωση, ρυθμίζοντας την κίνηση του εντέρου. Παράλληλα, προσφέρει αντιμικροβιακή δράση εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori) που προκαλεί έλκος.

Για την υγεία του ήπατος, το livergut™, περιέχει έναν συνδυασμό συστατικών που λειτουργούν συνεργικά για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος και στον μεταβολισμό του λίπους. Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) και το άλφα-λιποϊκό οξύ είναι αντιοξειδωτικά που προάγουν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Η σιλυμαρίνη από το γαϊδουράγκαθο ενισχύει την υγιή έκκριση της χολής, τα ένζυμα αποτοξίνωσης φάσης ΙΙ, υποστηρίζοντας τη σύνθεση γλουταθειόνης και προάγοντας τις λειτουργίες των γαστρικών κυττάρων, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Η χολίνη, η βιταμίνη Β6 και το σελήνιο υποστηρίζουν τον υγιή μεταβολισμό του ηπατικού λίπους και τη ροή της χολής. Ο ψευδάργυρος χρειάζεται για την ενεργοποίηση πολλών ηπατικών ενζύμων, όπως η ορνιθινοτρανκαρβαμυλάση (OTC) και η γλουταμική αφυδρογονάση (GDH), τα οποία χρησιμοποιούνται στον κύκλο της ουρίας και στον κύκλο της σύνθεσης της γλουταμίνης αντίστοιχα.

Το επίσης γνωστό για τις ιδιότητες του στο συκώτι γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να υποστηρίξει τη λειτουργία του ήπατος καθώς και για τη συμπτωματική ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών (φούσκωμα, δυσπεψία). 

Επομένως, η διατροφή παίζει σπουδαίο κύριο ρόλο στην υγεία του ήπατος και ουσίες και θρεπτικά μπορούν να βοηθήσουν ιδιαιτέρως. 

ΠΗΓΗ: www.foodsherlocks.gr

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology)

Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *